Et modelarbejde i særklasse
Museets gæster bliver berørt.
Ingeborg Svennevig:
På Strandingsmuseum St. George, har vi fra starten gjort en dyd ud af at formidle mandskabslister.
Altid mandskabslister.
I tilfældet HMS ST. George optegnelser fra sommeren 1811, Navne, funktioner og aldre – og det virker. Museets gæster, der læser det, bliver berørt.
Det gør indtryk, Større indtryk, at det er ’James’ der er omkommet, At det er Thomas, William og Joseph, større indtryk end tallet. Hvis man blot får et tal,.
På museet forsøgte vi endvidere at gøre det tydeligt, hvordan HMS St. George var, og fungerede som et lille samfund, hvor besætning og soldater var stuvet sammen på relativt lidt plads. Da vi så modellen af linjeskibet, ( modelbyggerlaugets St. George ) opstod ønsket om også at kunne anskueliggøre besætningen.
"Vi skulle have menneskene, besætningen med i modelstørrelse"
Og senere da vi nærmere tilrettelagde udstillingen "Model og Virkelighed" omkring modellen, hvor vi forsøgte at vise skibets størrelse gennem størrelsesforhold, – var Helle Henningsen og jeg helt enige om, at vi skulle have menneskene, besætningen med i modelstørrelse!
Da kom henvendelsen til lauget. I første omgang forsigtigt.
Kunne noget sådant lade sig gøre. Mandskabet på et stort engelsk linjeskib !
738 figurer.
Kunne vi det ?
Modelbygger Ingolf Christoffersen var aldrig i tvivl. Måske betastet af en fortid som tegner for Gutenberghus, påtog han sig opgaven, tilbød sig som tovholder på projektet, og kastede sig ud i, i første omgang at skabe det nødvendige overblik. Man skulle finde ud af, mere præcist, hvilke personer der var om bord. Hvor mange officerer, hvor mange sømænd, Hvor mange såkaldte powdermonkeys ( drenge, der henter krudtet op til kanonerne) og, i tilfældet St. George, hvor mange civilister. Vi vidste at skibet var på vej hjem efter længere tids udstationering, og at flere civile sandsynligvis var om bord, hustruer, sygeplejere, regneskabsfolk og somom det ikke var nok, dyr. Et antal hunde og katte var om med bord.
Ingolf skaffede den nødvendige dokumentation.
Og med hjælp og støtte fra sparingspartner Poul Beck også billeddokumentation, og endelig indkøbte Ingolf
3D-printer og gik i gang. 780 figurer blev det. Flere hele sæt male-værktøj skulle bruges, farver og pensler og med sin fortid kunne Ingolf fiffene med at blande nuancerne og lære fra sig og flere af medlemmerne blev sat i gang. Der skulle males mandskab, Helst så varrieret og helst så originalt som muligt. Der var ikke frit slag. Man måtte studere, hvordan de var klædt den gang og frem for alt, marinesoldaternes uniformer skulle være korrekte. Officerenes ligeså, mens det var mere "løst" hvad angår folk på dækket, matroserne, der oftest var barfodede og sov spiste og arbejdede i deres eget tøj. Her kunne det varrieres i det uendelige,
Alle personerne står i dag i montren sammen med modellen af St. George, placeret under skibets enorme bovspryd. En imponerende gruppe, med de 12 overlevende lidt for sig og stående på sand, Strandsand hentet i Thorsminde. Ingolfs ide' fostret i evte time.
med tak til Tove